Veneilybloggausta vanhasta tammitroolarista

Miehistö

Styyrmanni, Byssapiru ja Säkä

Styyrmanni on miehistön kokenein merenkulkija ja yksi Äranin omistajista. Jo pienestä pitäen Styyrmannin leikeissä oli mukana veneet. Yläasteaikana Styyrmannin ura merikapteenina lähti nousukiitoon saaristo-, rannikko- ja avomerilaivuritutkintojen siivittämänä. Todellinen loikka ammattimerenkulkuun tapahtui Satakunnan ammattikorkeakoulussa, josta taskuun ehti jäädä kansimiehen pätevyyskirja (STCW II/4) ja 85 meripäivää ammattiliikenteessä ennen kuin Styyrmanni päätti vaihtaa meriammatin siisteihin sisähommiin. Innostus merenkulkuun harrastuksena ei kuitenkaan koskaan laantunut. Styyrmanni on myös tämän sivuston pääkäyttäjä, jota saa syyttää mahdollisista bugeista.

Byssapiru, toiselta nimeltään maakrapu, on merenkulkijana täysi noviisi. Hän on kuin puolisonsa Styyrmannin vastakohta ja suhtautuu muiden miehistön jäsenten meriseikkailuhaaveisiin, ainakin omasta mielestään, järkevän varauksellisesti. Näkki jaksaa usein muistella tapahtumaa, jossa Byssapiru saapui erääseen Äranin miehistön kokoukseen "Sail Away Motherfuckers" -tekstillä koristeltu paita päällään, jolloin kaikille lienee selvinnyt, ettei Byssapirun suhde Äraniin ja ylipäänsä merenkulkuun ole yksioikoisen autuas kuten muilla miehistön jäsenillä. Tästä huolimatta Byssapirun saattaa havaita aina sillon tällöin Äranin meriretkillä – kyselemässä, mikä olikaan pilssi ja kauanko tämä *sensuroitu* aallokko vielä kestää...

Säkä on koko miehistön pienin, mutta pippurisin jäsen. Säkä nauttii Byssapirun hellästä hoidosta ja tehtävänkuvansa mukaisesti hämmentää sen minkä ehtii. Säkän miehistökoulutus on vasta alkutekijöissään, mutta hänen odotetaan kuitenkin vielä kasvavan Äranin tulevaksi kapteeniksi.

Siiffi, Trissa ja Pinnamies sekä laivakoira Korppu

Huhutaan, että Tove Jansson sai inspiraationsa Muumipappa ja meri -teokseensa Siiffiltä. Vaikka moisessa huhussa on aikasuhteet täysin pielessä, Siiffissä on paljon samaa kuin Muumipapassa: molemmat ovat haaveilleet läpi elämänsä merellisistä seikkailuista ja huviajeluista perheen kanssa. Siiffi toivoi monet joulut ja merkkipäivät lahjaksi kirjoja ja elokuvia merellisistä seikkaluista, kunnes hänen pilvilinnansa merellisestä hurjastelusta kävivät vihdoin konkreettisellla tavalla toteen Äranin lipuessa kuvioihin. Siiffi on armollinen työnjohtaja, joka tietää, mitä, miten, miksi ja milloin kuuluisi tehdä mitäkin. Siiffi nimensä mukaan on konehuoneen kunkku ja hänen ymmäryksensä kaikenlaisesta mekaniikasta ei ole allekirjoittaneen kuvailtavissa.

Trissa on laivan hengetär, joka ymmärtää atmosfäärin päälle: ensitöikseen hän on alkanut suunnitella, millaisia tunnelmavaloja Äranin kannelle tarvitaan. Jotkut väittävät, että kun Trissa ensimmäistä kertaa näki Äranin, hän huudahti: ”Missä on parfymeria?”. Vaikka Siiffi on kiistämätön konemestari ja Styyrmanni merenkulullinen tietäjä, Trissa on Äranin miehistön ehdoton hengellinen johtaja. Trissan puoleen käännyttään, kun kaiken kruisailun keskellä alkaa vatsa kurnia tai koti-ikävä painaa.

Pinnamies on Äranin nuorin omistaja, muttei suinkaan vähäpätöisin. Pinnamies on porukan hupimestari, ja merimieheksi hänellä on jalat aina yllättävän maassa. Saattaa olla, että Pinnamiehen nimeksi valikoitui kyseinen nimi hänen miehistöllisen asemansa vuoksi. Toisaalta syy voi olla nimen kirjaimellisessa merkityksessä: Pinnamiehellä on pitkä pinna ja mielenlaatu, joka on tyyni kuin meri. Paitsi silloin kuin ollaan ristiaalloissa kahden tankkerin välissä.

Laivakoira Korppu on pieni ja pippurinen terrieri, joka on hienosti ottanut vahtikoiran viran vastaan Äranilla. Tärkeimmäksi tehtäväkseen hän kokee Säkän viihdyttämisen ja hänen unensa vartioinnin, siinä myös hyvin onnistuen. Pinnamies on Korpun kunkku ja Pinnamiehen sylissä istuessa ei kovassakaan aallokossa pelota.

K. Alamies ja Näkki

K. Alamiehen merellinen elämänkerta alkaa hänen ammattikouluvuosistaan, jolloin hän ammattikalastajaksi opiskellessaan tuli viettäneeksi tovin jos toisenkin kalastustroolareilla. Seikkailullisten ammattikouluvuosien jälkeen K. Alamies on pitänyt jalkansa maan pinnalla (niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisesti) Lapin erämaissa vaeltaen ja Ruissalon rantaviivan toisella puolella viihtyen. Kaikki tämä on ollut osa elpymisprosessia ammattikoulun troolarireissuista, kunnes K. Alamies eräänä päivänä tuli toipuneeksi menneisyyden taakastaan ja päätyi Äran-troolarin osaomistajaksi Näkin kanssa.

Näkki on kirjekurssilla opiskellut merifiilistelijä ja oman elämänsä Myrskyluodon Maija. Näkin merelliset kokemukset rajoittuvat idyllisiin huviajeluihin, joten mielikuva veneilystä on vielä hyväuskoisen romanttinen. Näkin horoskooppi on skorpioni, elementti vesi. Hän yrittää olla K. Alamiehen, Styyrmannin ja Siiffin mukana hommissa, mutta hyöty työmaalla rajoittuu usein joko pensselin heilutteluun tai hyödyllisiin mitäseuraavakstapahtuu- ja onkskohtajovalmista-kommentteihin. Yleensä Näkki ajautuu ajatuksissaan merellisten seikkailujen ja askeettisen saaristolaiselämän siivittämiin, naiiviudesta viestiviin haaveisiin jo Ruissalon ensimmäisen pitsihuvilan kohdalla. Näkki-nimi sopii Näkille kuin nenä päähän hänen pistelevän huumorintajunsa sekä epämääräisen käytöksensä (johon liittyy usein luuta ja kannella heiluminen) vuoksi.