Veneilybloggausta vanhasta tammitroolarista

Osallistuimme TV-ohjelman kuvauksiin!

Voisi sanoa, että meillä kävi aika hyvä tuuri: olimme eilen kuvaamassa Maajussille morsian ‑ohjelman päätösjaksoa. Itse ohjelman sisällöstä emme voi tietenkään paljastaa mitään, mutta tässä jutussa kerromme, miten päädyimme ohjelmaan mukaan ja mitä kuvauspäivänä tapahtui. Tästä syystä kuvamateriaaliakaan päivän kulusta ei ole tässä vaiheessa juurikaan julkaistavaksi.

Miten pääsimme mukaan ohjelmaan?

Troolari Blue Nose oli aiemmin kesällä osallistunut ohjelman ensimmäisten jaksojen kuvauksiin. Nyt loppukesästä kuvattavia follow up ‑kohtauksia varten Blue Nosea olisi taas tarvittu, mutta se olikin varattuna Helsingissä. Onneksi Blue Nosen kippari tunsi Turun troolarikannan ja osasi vinkata ohjelman tuottajalle meistä.

Siiffi sai Fremantlen tuottajalta yhteydenoton viime perjantaina, ja kun hän ilmoitti muulle miehistölle avautuneesta mahdollisuudesta päästä kuuluisuuksiin – tai jotain sinne päin 😆 – ei kukaan voinut millään uskoa, että kyse on todella siitä, että olemme mukana ohjelmassa. Korkeintaan heiteltiin vitsinä, että mennään johonkin taustalle pörräämään, kun ohjelmaa kuvataan jossain rannassa.

Ei ollut pienintä epäilystäkään, ettemmekö olisi lähteneet mukaan näin hienoon keikkaan!

Kovat valmistelut ennen kuvauksia

Kun totuus alkoi vihdoin mennä jakeluun myös kovapäisimmille ihmettelijöille (viittaan tällä allekirjoittaneeseen), alkoi kova järjestely kuvauspuitteiden kuntoon saamiseksi. Onhan Äran edelleen kuitenkin keskeneräinen, vaikka Siiffi onkin kesän aikana saanut paljon aikaiseksi.

Päivää ennen kuvauksia miehistöllä oli suuri siistimispäivä. Brykällä kojelaudan alapuolinen ns. tekninen tila koteloitiin ja pintakäsiteltiin värillisellä lakalla. Kannen rakenteita huoltomaalattiin ja brykälle sahailtiin listoja. Brykän kattokin tuli pestyä vesisateessa, kun kuulimme, että tuotantotiimistä mukaamme lähtee myös drone-kuvaaja.

Kojelaudan kotelointi
Kojelaudan pystyseinä koteloitiin vihdoin, jotta tekninen tila saatiin piiloon.

Kuvauspäivän aamuna olimme jo aikaisin liikkeellä. Pesimme vielä koko kannen puhtaaksi ja tyhjensimme ajan mittaan brykälle kertyneitä tavaroita laatikoihin. Voisi jopa sanoa, että kerrankin meillä oli siistiä!

Kuvausmatka

Siirtymä Naantaliin

Miehistöön kuului kuvauspäivänä Siiffi, K. Alamies ja Styyrmanni. Matkaan lähdimme Turusta hyvissä ajoin jo puolenpäivän jälkeen, kun siivoukset saatiin kuntoon. Menomatkalla täkkäreillä oli vielä vähän köysihommia, kun fendareiden narut uusittiin.

Laivaliikenne oli poikkeuksellisen vilkasta, kun Naantalin suunnalta näimme risteilyllä käyneen Mein Schiff 1:n lähtevän ulos merelle ja perässämme Turusta lähti ML Freyja. Harmi, ettei meillä itsellämme ollut mukana sopivaa kuvauskalustoa, koska varsinkin Mein Schiff 1 oli komea näky.

Olimme perillä Naantalissa tunnin sovittua aiemmin. Laiturissa odotellessamme pesimme vielä ikkunat ja järjestelimme kuvauslokaation lavastusta. Naantali ei kyllä koskaan petä aurinkoisuudellaan, ja meillä oli leppoisat odottelutuokiot, varsinkin kun tuotantotiimin aikataulut vielä venähtivät hieman suunnitellusta. Kertailimme keskenämme, millaista julkisuutta kukakin on historiassa nauttinut tai keitä julkkiksia on tavannut. Siiffi tietysti voitti selvästi oman työhistoriansa ansiosta.

Tuotantotiimi saapui ja lähdimme merelle kuvaamaan

Tuotantotiimi, johon kuului ohjaaja, kaksi kuvaajaa ja äänittäjä, saapui ja kuvaukset alkoivat jo heti rannassa, kun ohjelmaan osallistuvia henkilöitä haastateltiin vielä ennen alukseen astumista. Seuraavaksi lavastettiin alukseen nousu. Meistä kuvattavilla henkilöillä oli näkemisen arvoiset ilmeet, kun he ensimmäistä kertaa astuivat sisään brykälle ja ihmettelivät ohjaus- ja navigointijärjestelmiä.

Kuvaustoiminta oli tehokasta eikä kohtauksia jouduttu ottamaan uudestaan ollenkaan. Oli siis aika irrottaa köydet ja suunnata merellisiin maisemiin. Sen verran voimme paljastaa, että kuvausryhmä jäi ensin laiturille kuvaamaan lähdön ja sen jälkeen kävimme vielä noukkimassa heidät kyytiin – edes TV-tuotannot eivät ole keksineet teleporttia 😁

Kuvauskalustoa
Näin arvokasta tavaralastia meillä ei olekaan ikinä ollut kyydissä!

Matka alkoi hieman jännittyneissä tunnelmissa, kun emme osanneet olla kameroiden seurassa. Mutta kun pysyi linssin oikealla (tai näkökulmasta riippuen väärällä) puolella, ei ollut enää pelkoa päätyä filmirullalle. Kuvaukset olivat oikeastaan hyvin rennot, koska kuvattavat henkilöt saivat vapaamuotoisesti keskustella kannella keskenään eikä sen suurempia näyteltyjä kohtauksia tarvinnut järjestää.

Kuvausryhmä

Itse keskustelin enimmäkseen ohjaajan kanssa, joka osoittautui kokeneeksi veneilijäksi itsekin. Sain tietää, että lopulliseen tuotokseen päätyy ehkä noin parin minuutin pätkä, mikä herätti ajatuksia TV-ohjelmien tuottamisen valtavasta työmäärästä. Yksi tunnin mittainen jakso viettää pelkästään jälkikäsittelypöydälläkin noin kolmisen viikkoa.

Suuntasimme Naantalista kohti Merimaskua, jota lähestyessämme kaivettiin kuvauskopteri esiin. Pääsimme juuri tiukimpiin keppipujotteluihin, kun kopteri oli ilmassa.

Paluu takaisin

Sopiva määrä materiaalia oli nyt saatu kuvattua ja oli aika kääntyä takaisin kohti Naantalia. Ohjelman henkilöistä löytyi ainakin Siiffille hyvin mieleistä seuraa, kun molemmat osapuolet ymmärsivät kaiken maailman koneista kaiken, ja tarinoita tuli vaihdettua.

Kuvauskalusto oli hyvin pakattu jo valmiiksi, koska kun pääsimme laituriin kunnolla kiinni, oli tuotantotiimi jo loikkinut tiehensä kuvaamaan lisää haastatteluja rannalla. Me emme jääneet enää pidemmäksi aikaa ihmettelemään, vaan aloitimme kotimatkamme takaisin Turkua kohti.

Pienet vesisateetkin saatiin matkalla päällemme, mutta se ei menoa haitannut, kun kuvaukset oli saatu jo päätökseen. Kun pääsimme pohjoiselle Airistolle, näimme lukuisia purjeveneitä ikään kuin ne olisivat liikkuneet pareittain. Hetken päästä meillä paljastui näyn todellinen tila, kun huomasimme, että Kuuvannokalla oli maalivene odottamassa purjehduskilpailun osallistujia maaliin.

Matkalla näimme useampia sateenkaaria, koska meren puolella sää oli lähes pilvetön ja mantereen puolella synkän sateinen. Taas olisi ollut sopivasta kuvauskalustosta hyötyä, mutta Siiffi sai sentään joten kuten vangittua Baltic Princessin savupiipusta kohonneen sateenkaaren kuvan muotoon.

Sateenkaari
Sateenkaari Baltic Princessin savupiipusta.

Lopuksi on mainittava, että päivä täytti kaikki odotuksemme ja oli meille tosi mielenkiintoinen. Ohjelman tuotantoyhtiö järjesti asiat mallikkaasti ja piti meidät hyvin ajan tasalla, vaikka aikaikkuna päivän järjestelyihin olikin varsin lyhyt. Toivottavasti tarjoamamme kuvauslokaatio vastasi myös tuotannon odotuksia.

Nyt jäämme malttamattomina odottelemaan ohjelman edistymistä ja viimeisen jakson julkaisua lokakuussa. Kannattaa laittaa meidän uutiskirje tilaukseen ja klikata push-ilmoitukset päälle, koska lähetämme vielä muistutuksen sitten, kun jakso tulee ulos!

Yksi kommentti

Kommentoi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista, vaan se kerätään ainoastaan kommenttien sisällön tarkastusta varten.


Lähettämällä kommentin hyväksyt sivuston tietosuoja- ja rekisteriselosteen.« »